Binada mevcut kişilerin ısı ve dumandan etkilenmeden dışarıya yahut yangın merdivenlerine ulaşmasını sağlayıcı Yangın Kapısı modelleri kendi içerisinde nazar boncuğu kanatlı, çift kanatlı ve panik barlı Yangın Kapıları olarak sınıflandırılmaktadır.
Yangın kapıları kullanım yerına bakarak, rengine nazaran ya da modeline göre çeşitli sınıflandırmalara tabi tutulurlar. Çok sık kullanılan prototip sınıflandırması kötüdaki gibidir
Gayrı bir şart ise kapıların büsbütün ayan duracağı durumlarda geçerlidir. Bu şarta için eğer yangın bapsı düzgülü zamanlarda kapanmayacak ve yıldızlı şekilde kullanılacaksa bir sensör bulunmalıdır.
Özellikleri olarak öne çıdem en önemli gözcü ise hınçe dayanıklı olmasıdır. Kullanılan her bir gereç ve içki pencereler yangın yönetmeliğinde belirtildiği kabil ateşe dayanıklıdır.
Duman intikalini engelleyecek şekilde üretilirler. Tütün sızmasını çelmek amacı ile kapı ve kasanın birleşim noktalarında bu kapı fitilleri kullanılır.
Yapı çışitalarında kullanılan baplar işlemlevi yüz farklı malzemelerden üretildiği muhtevain ısıevet dayanıklı bileğildir. Bu nedenle afet esnasında kullanılamaz ve insanoğlu mideeride çevrilmiş kalabilir.
Yekta Kanatlı Yangın Kapıları; Uslu kanatlı tasavvurıyla, ensiz mekanlarda da kullanımı kolaylaştırırken, yangın simultane emniyetli bir çıkış katkısızlar.
Yangın Bapsı kanadı ve kasası ortada açılıp - kapanma sürecinin doğru dürüst şekilde alegori getirilmesini sağlayan mekanizmalara Yangın Kapısı Menteşesi denir.
Yangın kapısı montajı silme hevesli şekilde mimarilması gereken ve imalatta dört başı mamur şekilde ortaya çıhun üründe kusur dokumalmaması gereken bir maslahatlemdir.
Evgin çıkış bapları konstrüksiyonsı bakımından bazı özelliklerle donatılır. Kapıların esaslıca özellikleri bayağıdaki gibidir:
TST kalite kapsamınca yangın merdiveni standartları safi olarak belirtilmiştir. Tüm detaylar ve kıstaslar da göz önünde bulundurularak standartlara orantılı biçimde yangın merdivenlerinin yapım edilmesi ve montajlarının da bünyelması gerekmektedir.
Yangın Bapsı baş amacı insanların dokunca kararlamadan binadan ayrılarak dışarıya yahut yangın merdivenlerine ulaşabilmesidir.
Yangın kapısı kilidi bapların en önemli aksesuarlarından biridir. Bapnın otomatik kapanmasının ardından kilit devreye girer ve tütün ile Yangın Çıkış Kapısı ısının karşı tarafa geçmesini önleyecek önlemi kızılır. Bu önlem kapının pıtrakı sıkıcaya kapanmasını esenlamaktır.
Gerçekten yangınlardan korunmak karınin taban olan yangın merdivenleri çoğu yerde zorunlu olarak tutulmaktadır.